Takaisin
Nihti otetaan käyttöön uutena asuinalueena vuonna 2024

Ensimmäiset talot ovat valmistumassa Nihdin alueelle, josta on merelliset näkymät ja monipuoliset yhteydet eri suuntiin.

 

Rakentaminen Kalasataman alueella eteni reippaasti vuonna 2023, ja työt jatkuvat vuonna 2024, jolloin Nihdin uusi asuinalue otetaan käyttöön. Rakentaminen Nihdin alueella on jatkunut kesäkuusta 2022. Tämän vuoden puolella Nihtiin valmistuu kolme asuintaloa. Asuinalueen odotetaan valmistuvan kokonaisuudessaan 2020-luvun loppuun mennessä.

”Nihdin alueen rakentaminen viimeistelee Kalasataman eteläosan ja avaa uuden ulottuvuuden merelliseen Helsinkiin”, toteaa Miikka Hakari, Kalasataman alueen projektipäällikkö Helsingin kaupunginkanslialta.

Sijaitsee ainutlaatuisella paikalla

Nihdin uusien asuintalojen rakennuttajina toimivat muun muassa YIT ja A-Kruunu Oy. YIT:n ja A-Kruunu Oy:n Luoto-niminen ehdotus voitti Helsingin kaupungin järjestämän arkkitehtikilpailun vuonna 2020.

Asuntojen suunnittelussa on huomioitu alueen poikkeuksellinen sijainti ja merelliset maisemat. ”Hankkeissa on pyritty panostamaan laadukkaisiin koteihin tuleville asukkaille”, sanoo Kati Pesonen-Hellsten, Nihdin alueen projektipäällikkö YIT:ltä.

Lukki-kortteli, joka sijaitsee alueen eteläisimmässä kärjessä, sisältää erilaisia asuntoja: omistus-, hitas- ja ARA-asuntoja. YIT:n hankkeista loppusuoralla ovat Nihdin Kulma, Nihdin Portti ja Nihdin Torni, jotka valmistuvat helmikuun ja syyskuun välillä 2024. Kaksi YIT:n taloista koostuu omistusasunnoista, ja kolmas on hitas-kohde.

Meren läheisyys leimaa Nihdin kohteita monellakin tavalla. ”Nihdistä on ainutlaatuiset merelliset näkymät, erityisesti Tornin ja Portin ikkunoista, sillä eteen ei tule korkeaa rakentamista”, Pesonen-Hellsten huomauttaa.

Toisaalta meren läheisyys on myös haastanut rakentamista alueella ajoittain rajujen sääolosuhteiden myötä. ”Rakentaminen on sujunut kokonaisuudessaan alueella oikein hyvin, ja yhteistyö muiden alueen toimijoiden kanssa on sujunut esimerkillisesti”, Pesonen-Hellsten kuvailee.

Nihti tarjoaa alueena hyvät kulkuyhteydet ja palvelut

Yhteydet alueelta eri suuntiin ovat monipuoliset. Uusi raitiovaunulinja Kalasatamasta Pasilaan asti käynnistää koeajot keväällä 2024, ja liikenteen suunnitellaan alkavan tänä syksynä. Merihaansilta, joka yhdistää tulevaisuudessa Nihdin Merihakaan, valmistuu suunnitelmien mukaisesti vuonna 2025. Isoisänsilta yhdistää Nihdin tällä hetkellä Mustikkamaalle, ja Finkensilta puolestaan johtaa valmistuessaan Korkeasaareen. Lisäksi alueella on hyvät kevyen liikenteen kulkuväylät ja bussiyhteys Kalasatamaan.

 

”Nihdin alueen rakentaminen viimeistelee Kalasataman eteläosan ja avaa uuden ulottuvuuden merelliseen Helsinkiin.”

– Miikka Hakari, Kalasataman alueen projektipäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia

 

Nihtiin on suunniteltu yhteensä kymmenen asuinkorttelia, hotellikortteli- ja ravintolakorttelit sekä kaksi vesialueen korttelia liike-, toimisto- tai ravintolalaivoille ja pienvenesatamalle. Rantoihin sijoitetaan virkistys- ja ulkoilutoimintaan soveltuvat puitteet. Kortteleihin sijoitetaan useita pieniä liiketiloja. Parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia sijoittaa ravintolakeskittymä eteläosan kortteleihin ja Tihtaalinpuiston terassialueille. Tulevat venesatama ja viereiset hotelli- ja liikerakennukset lisäävät alueen vetovoimaa entisestään.

Katujen esirakentaminen on alueella painottunut erityisesti Nihdin keski- ja eteläosaan, ja nämä työt jatkuvat aina vuoteen 2027 saakka. Nihtiin rakennettava päiväkoti on määrä ottaa käyttöön vuoden 2025 alussa.

Nihdin asukkailla on myös monipuolinen palvelukattaus käytettävissään – lähellä sijaitsevat Redi-kauppakeskuksen ja Kalasataman muiden palveluiden lisäksi alueella toimivien palveluntarjoajien laajenee sen valmistumisen myötä.

Lue lisää alueesta Helsingin kaupungin sivuilta.