Takaisin
Yhteispihoilla tuodaan yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä palveluyhtiöiden osakasyhteisöille

Sörnäistenniemen, Sompasaaren ja Verkkosaaren alueella sijaitsevat yhteispiha-alueet vastaavat palveluyhtiöiden osakasyhteisöjen ja näiden asukkaiden tarpeisiin. Ympäri vuoden asukkaiden käytössä olevien pihojen viihtyvyyttä ylläpidetään aktiivisesti muun muassa viherhoidolla. 

 

Kalasataman alueen palveluyhtiöt hallinnoivat useita yhteispihoja, jotka on suunniteltu yhtiöiden osakasyhteisöjen, taloyhtiöiden sekä näiden asukkaiden monipuoliseen yhteiskäyttöön. Ympäri vuoden käytössä olevilla pihoilla edistetään alueen yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä. 

“Yhteispihojen suunnittelussa on huomioitu niiden eri käyttäjäryhmät. Lapset ja lapsiperheet käyttävät pihoja eniten, mutta myös esimerkiksi senioriasukkaat ovat edustettuina pihojen käyttömahdollisuuksissa”, toteaa Retta Isännöinnin kiinteistöpäällikkö Joonas Siponen.

 

Alueen yhteispihoja voi hyödyntää erilaisiin aktiviteetteihin.

 

Oleskelutiloja monipuolisesti eri tarpeisiin

Tällä hetkellä Sörnäistenniemen alueella on seitsemän yhteispihaa. Näitä hallinnoi ja huoltaa Kalasataman Palvelu Oy. Kyseisten korttelien asukkailla on oikeus käyttää myös muiden korttelien yhteispihoja lukuun ottamatta päiväkotikäyttöön tarkoitettuja alueilta. Lisäksi Sompasaaressa ja Verkkosaaressa on kymmenen yhteispihaa, joista vastaa Kalasataman Palvelu 2 Oy. 

Pihat on suunniteltu teemoittain ja eri tarkoituksiin – toiset soveltuvat nimenomaan lasten leikkeihin, kun taas toiset ovat vanhemmille asukkaille. Tekemisen muoto on kuitenkin vapaa ja voi vaihdella grillauksesta rentoon hengailuun. Alueella on aktiivisia yhteisöjä, jotka järjestävät yhteispihoilla erilaisia tilaisuuksia ja illanistujaisia, joissa paikalliset voivat viettää aikaa ja tutustua toisiinsa.

Maisemasuunnittelussa huomioitu Kalasataman ainutlaatuisuus

Kalasataman alueen pihat ovat ainutlaatuisia maisemasuunnittelun ja viherhoidon kannalta. Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy:n puutarhuri Caroline Sarikoski kertoo, että esimerkiksi meren läheisyys ja erityinen arkkitehtuuri ovat vaikuttaneet pihojen hoitoon ja tehneet siitä paikoin haastavaakin. “Kalasataman tyylikäs arkkitehtuuri vaatii rinnalleen yhtä tasokkaan kasvillisuuden. Alueella on monipuolisesti erilaisia pihoja ja erityyppisiä kasveja”, Sarikoski sanoo.

Yhteispihojen viherhoito pitää sisällään esimerkiksi puiden ja kasvien leikkuun ja hoidon. Kasvivalinnat on tehty sekä kasvuolosuhteisiin että maisemaan liittyvien vaatimusten mukaisesti – kasveille halutaan taata parhaat edellytykset kasvaa sekä toisaalta ylevöittää ympäristöään. Maisema-arkkitehdit ovat istuttaneet esimerkiksi kukkivia puita ja syyshortensioita. Myös asukkaat voivat istutuslaatikoiden avulla istuttaa pihoille yhteisten toiveiden mukaisesti kasveja, kuten yrttejä ja kevätkukkia. 

 

”Kalasataman tyylikäs arkkitehtuuri vaatii rinnalleen yhtä tasokkaan kasvillisuuden.”

– Caroline Sarikoski, Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy:n puutarhuri

 

Sarikoski kertoo, että jatkossa pihoille pyritään tuomaan enemmän väriä. “Monet asukkaat toivovat enemmän kukkivia kasveja ja värejä. Vihreä ympäristö lisää ihmisten hyvinvointia ja kasvattaa samalla alueen biodiversiteettiä.” 

 

Sompasaaren Johanna-korttelin asuntohankkeet valmistuvat syksyn 2023 aikana ja yhteispihan rakentamisen on määrä alkaa aikaisintaan syksyllä 2023. Verkkosaareen on suunnitteilla kolme uutta yhteispihaa lähivuosien aikana.