Takaisin
Itseohjautuva robottibussi liikkuu Kalasatamassa Taiteiden yönä, koettavissa 3.9. asti

R-Bus-taideteos poimii kyytiinsä matkustajia Kalasatamassa matkalle tuntemattomaan. Taiteiden yönä 17.8. toimintansa aloittava teos herättelee pohtimaan suhdettamme ympäristöön ja kutsuu nauttimaan bussin sisälle viritetystä äänimaailmasta.

 

Taiteilija Laura Beloffin ja työryhmän R-Bus kulkee Kalasataman alueella Taiteiden yöstä lähtien reilun kahden viikon ajan. Teos on osa Kalasataman ja Helsingin taidemuseo HAMin A Stream among Streams -ympäristötaidekokonaisuutta, joka sijoittuu alueelle tämän vuosikymmenen aikana.

Bussi noudattaa päiväkohtaista aikataulua ja pysähtyy Kalasatamassa neljällä eri pysäkillä. Bussi käyttää reittivalinnoissaan algoritmeja, ja taiteilija Laura Beloff onkin kiinnostunut siitä, kuinka arkeamme ohjaavat monet piiloon jäävät algoritmit ja älyteknologia, joiden toimintaan meidän on luotettava, HAMin tiedotteessa kerrotaan.

Teoksessa tarkastellaan muun muassa ihmisyyden suhdetta urbaaniin ja luonnonympäristöön. Sen äänimaailma yhdistelee Kalasataman omia ääniä ja koneälyn tuottamia ääniä hyödyntämällä alueelle sijoitettuja laitteita. Äänimaailma heijastelee Kalasataman nopeasti kehittyvää urbaania ympäristöä: uutta tilaa vievät ihmiset tuottavat ääniä, joihin eliöt sopeutuvat esimerkiksi muokkaamalla oman äänensä taajuutta.

 

”Kalasatama on uusi, kehittyvä kaupunginosa, ja alueen rakentamisessa hyödynnetään uusia urbaani suunnittelun työkaluja ja teknologiaa.”

– Taru Tappola, HAMin julkisen taiteen päällikkö

 

Ympäristötaidetta Kalasatamassa

A Stream among Streams on Kalasatamaan suunniteltu julkisen tilan taiteen kokonaisuus, joka levittäytyy kaupunkitilaan kuluvan vuosikymmenen aikana. Teokset tarkastelevat teknologisia tai virtuaalisia sovelluksia taiteellisin ja tutkimuksen menetelmin osana kaupunkisuunnittelua.

Kokonaisuuteen on kutsuttu mukaan neljä taiteilijaa: Laura Beloff, Flis Holland, Josefina Nelimarkka ja Jenna Sutela. Kukin taiteilija lähestyy teoksissaan teemoja kuten sensoripohjaista dataa ja sekä ihmisyyden ja teknologian leikkauspisteitä digitalisoituneessa yhteiskunnassa.

Kuratoriaalinen kokonaisuus perustuu muun muassa Helsingin kaupungin vuonna 2013 aloittamaan Fiksu Kalasatama -hankkeeseen. Hankkeessa (2013–2021) Kalasatamasta kehitettiin älykkään kaupunkirakentamisen mallialue ja edistettiin innovaatio- ja kokeilutoimintaa sekä sujuvaa arkea ja ilmastotavoitteita tukevia ratkaisuja yhteistyössä Forum Virium Helsingin kanssa.

”Kalasatama on uusi, kehittyvä kaupunginosa, ja alueen rakentamisessa hyödynnetään uusia urbaanin suunnittelun työkaluja ja teknologiaa. A Stream among Streams -kokonaisuuden teokset lähestyvät älykaupungin ja kestävän kehityksen kysymyksiä taiteen keinoin ehdottaen uudenlaisia näkymiä tulevaisuuteen”, kertoo HAMin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola.

Ympäristötaidehanke perustuu Helsingin kaupungin taiteen prosenttiperiaatteeseen eli rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä, kerrosneliöihin pohjautuvalla maksulla. HAM Helsingin taidemuseo toimii taideasiantuntijana kaupungin prosenttitaidehankkeissa. A Stream among Streams -teokset liitetään valmistuttuaan osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi ja kuratoi. 

 

R-Bus-teoksen neljä pysäkkiä sijaitsevat eri puolilla Kalasatamaa. Kuva: HAM/Petri Ruikka

 

Väliaikainen R-Bus-taideteos liikkuu Kalasatamassa Taiteiden yönä 17.8. klo 14.00–17.00 ja 19.00–22.00, ja Helsingin juhlaviikkojen ajan 18.8.–3.9. päivittäin paitsi maanantaisin klo 11.00–14.00 ja 16.00–19.00. Ajelu on ilmainen ja kestää 10–15 minuuttia. Bussin aikataulut ja pysäkkitiedot löytyvät osoitteesta www.r-bus.fi.