Takaisin
Lux Helsinki laajenee Suvilahteen tammikuussa 2023

Valotaiteen festivaali Lux Helsinki loistaa jälleen eri puolilla Helsinkiä alkuvuodesta 2023. Festivaali levittäytyy tällä kertaa keskustan lisäksi Ruoholahteen ja Suvilahteen, ja myös Lux Korkeasaari järjestetään kolmatta kertaa.

Ilmainen valotaidetapahtuma Lux Helsinki välkkyy jälleen Helsingin eri alueilla 4.–8. tammikuuta. Uusimman valotaidefestivaalin teemana on muutos, ja tapahtuman järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö.

Kuvauksellinen festivaali vetää puoleensa runsaasti ihastelijoita: viime vuonna kävijöitä oli noin 120 000 ja ennen koronavuosia kävijöitä saattoi kertyä jopa puoli miljoonaa.

”Valotaidefestivaalin yhtenä tavoitteena on tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus nähdä Helsinki uudessa valossa”, kertoo Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski.

Festivaali levittäytyy ympäri Helsinkiä

Vuoden 2023 Lux Helsinki haluttiin hajasijoittaa laajalle alueelle, Rouhikoski paljastaa. Ohjelma kattaa yli 30 valoteosta. Perinteisen yhden reitin sijaan tänä vuonna kävijät pääsevät kulkemaan useampaa pienempää reittiä, mikä helpottaa teoksiin tutustumista ja vähentää ruuhkia. Metroasemien sijainnit toimivat lähtökohtana teoskokonaisuuksien sijoittelulle.

Tämän vuoden uutuutena on myös Suvilahti yhtenä teosalueena. Alue ja sen tilat muuntautuvat tammikuussa monipuolisen valotaiteen näyttämöksi, jossa voi kokea niin ulko- kuin sisätilateoksiakin. 

”Suvilahti monimuotoisena alueena sopii erinomaisesti teosalueeksi”, sanoo Rouhikoski. ”Alueessa on hylätyn paikan romantiikkaa, ja samaan aikaan se on elävä ja kehittyvä urbaani osa Helsinkiä.”

Rouhikoski kertoo, että yksi tapahtuman taiteilijoista, ranskalainen Romain Tardy, halusi sijoittaa The Great Indecision Council -installaationsa samaan linjaan Suvilahden kaasukellon kanssa. Teos, joka mukailee kaasukellon muotoa, muuntaa Googlesta poimitut yleisimmät hakutermit audiovisuaalisiksi signaaleiksi, joiden keskellä kävijät voivat kulkea. Kattilahallissa maailmanensi-iltansa saa puolestaan Massimo Ubertin Domus Aurea eli kultainen talo.

Immersiivinen valotaidekierros yhden illan aikana

Muutoksen teema näkyy tapahtuman uudenlaisen, hajautetun toteutustavan lisäksi sen taiteellisessa sisällössä. Kussakin teoskokonaisuudessa nähdään immersiivistä valotaidetta, ja tämän vuoden teoksissa hyödynnetään jopa AR-teknologiaa. 

 

”Valotaidefestivaalin yhtenä tavoitteena on tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus nähdä Helsinki uudessa valossa.”

– Juha Rouhikoski, Lux Helsingin taiteellinen johtaja

 

Kansalaistorilla keskustassa nähdään yksi tapahtuman valtavimmista teoksista, Collectif Coinin Abstract, joka kurottaa korkeuksiin 81 pylvään voimin. Ruoholahdentorille sijoittuva Growth-installaatio puolestaan kuvastaa kasvun matkaa ja kutsuu ihmiset mukaan teoksen liikkeeseen valon avulla.

Tämän vuoden ohjelma on suunniteltu niin, että sen voi halutessaan käydä läpi yhden illan aikana. Jokainen saa toki valita oman tahtinsa ja sen, miten teoksia lähestyy – kokonaisuuden suunnitellussa on painotettu yksilöllistä kokemusta.

Rouhikoski kehottaa kävijöitä pysähtymään hetkeksi, eläytymään teosten maailmaan. ”Valo puhuu kaikkia kieliä. Pysähdy, katso, kuuntele ja anna valotaiteen vallata mielesi sekä maailmasi,” hän sanoo.

 

Tutustu Lux Helsingin ohjelmaan ja teoksiin tapahtuman verkkosivuilta. Teokset ovat avoinna 4.–8.1.2023 klo 17–22. Suvilahden teokset sijoittuvat ulkotilojen lisäksi Kattilahalliin ja kaasukelloon. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lux Korkeasaari Kalasataman vieressä on myös avoinna 26.12.2022–8.1.2023. Alueelle on erillinen pääsymaksu, jonka tuotoista osa ohjataan lumileopardien suojelutyöhön.