Takaisin
Vapaakaupungin Olohuone Redissä tuo yhteisöllisyyttä Kalasatamaan

Kauppakeskus Redissä sijaitsee yhteisöllinen, kaikille avoin tila tapahtumien järjestämiseen, harrastamiseen ja ajanviettoon. Vapaakaupungin Olohuone -tilan tapahtumiin lukeutuu erilaisia taidenäyttelyitä, työpajoja ja teemailtoja.

Vapaakaupungin Olohuoneessa kuhisee joka kuukausi, sekä tapahtumien että nimensä mukaisesti vapaan hengailun muodossa. Tila on osa Kalasataman Vapaakaupunkia, joka perustettiin vuonna 2018 Suvilahteen omaehtoisen taide- ja kulttuuritoiminnan ja pyörittämiseksi keskellä kaupunkia.

”Olohuoneen ajatuksena on, että kuka tahansa voi tulla tänne järjestämään tapahtumia ja viettämään aikaa”, kertoo Helsinki Urban Art Ry:n puheenjohtaja ja yksi Kalasataman Vapaakaupungin ideoijista Jaakko Blomberg.

Yksi toimintaa ohjaava periaate tilalla on: kaikki on ilmaista ja ostopakkoa ei ole. Ainoastaan tiloissa esillä oleva taide on myytävänä, Blomberg toteaa.

Mukautuva kaupunkitila erilaisiin tarpeisiin

Tilan näyttelyt vaihtuvat noin kuukauden välein, ja paikalla voi ihastella kuvataiteen eri muotoja ja yhteisötaidetta. Live-musiikki ja äänekkäämmät tapahtumat sijoittuvat lauantai-iltoihin.

Harrastamiseen ja puuhailuun on paikalla runsaasti mahdollisuuksia. Viikoittain järjestettävässä ”Kässätreffit”-käsityöpajassa kävijät voivat tehdä omia käsitöitään ja tutustua toisiinsa. Tilassa on myös Verstas, josta löytyvällä ompelukoneella ja muilla käsityötarvikkeilla voi askarrella ja puuhastella oman makunsa mukaan.

 

Vapaakaupungin Olohuoneen hiljainen tila toimii erilaisten hiljaisten aktiviteettien tyyssijana. Kuva: Roosa Lehikoinen.

 

Myös ajankohtaisuus ja yhteiskunnallisen aiheet näkyvät Olohuoneen ohjelmassa. Helmikuun loppupuolella 2023 järjestettiin saamelaiselokuvantekijöihin keskittyvä elokuvailta osana One Step Ahead -järjestön rasisminvastaista tapahtumasarjaa. Neulontaa ja ompelemista hyödyntävä Hearts for Ukraine -yhteisötaideprojekti puolestaan jatkuu lähes koko kevään.

 

”Toivomme, että tila toimii kalasatamalaisten olohuoneena.”

– Jaakko Blomberg, Helsinki Urban Art Ry:n puheenjohtaja

 

Ainutlaatuinen kohtaamispaikka

Alun perin käytössä oli vain yksi tila, kunnes käytävän toiseen päähän perustettiin myös pienille lapsille ja näiden vanhemmille oma tilansa. ”Huomasimme, että tälle oli kysyntää, kun tila alkoi olla suosittu myös lapsiperheiden keskuudessa”, Blomberg sanoo. Nyt tilaa on käytössä noin 650 neliötä.

Tiloihin tulee kävijöitä myös naapurikaupungeista, mistä Blomberg iloitsee. Hänen mukaansa Olohuoneen kaltaisia tiloja ei pääkaupunkiseudulla ole kovin montaa.

Isojen ryhmien tapaamiset ovat vähentyneet pandemian myötä ja työskentely on muuttanut muotoaan. ”Suuri osa on siirtynyt etäympäristöön. Sen sijaan yksittäisten työskentelijöiden määrä meillä on suuri”, Blomberg kuvailee.

Hän kannustaa kaikkia kokeilemaan, josko Olohuoneesta saisi itselleen kodin jatkeen. ”Parasta täällä on vapaus käyttää tilaa, miten haluaa. Toivomme, että tila toimii myös kalasatamalaisten olohuoneena – sen saa tehdä omannäköisekseen.”

 

Vapaakaupungin Olohuone ja Lastenhuone ovat auki maanantaista lauantaihin klo 10–19 ja sunnuntaisin 12–17 Redin 2. kerroksessa. Ajantasaista tietoa löytyy myös tilan Facebook-sivulta.