Takaisin
Finnfoto perustaa valokuville galleriaketjun – ensimmäinen pysyvä galleria Redin toisessa kerroksessa

Redin toiseen kerrokseen perustettu Finnfoto Galleria esittelee suomalaisia valokuvia osana uudenlaista galleriaketjukonseptia. Gallerian ensimmäinen näyttely aukesi helmikuussa ja jatkuu huhtikuun 2023 alkuun saakka.

Suomen valokuva-alaa edistävä Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry on perustanut maksuttomille valokuvanäyttelyille pysyvän gallerian Kalasataman Rediin. Galleria on osa uutta ketjua, jonka tavoitteena on esitellä valokuvaajien töitä ympäri Suomen pidemmän ajan.

Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri kertoo, että ajatus galleriasta syntyi koronavuonna 2020, kun keväälle kaavailtu Finnfoton näyttely peruuntui. ”Halusimme viedä kuvat sinne, missä ihmiset liikkuvat ja mistä ne on helppo tavoittaa”, hän sanoo.

Valokuvaajien töitä esille ympäri Suomea vuoden ajan 

Säterin mukaan helmikuussa avattu Redin tila on ensimmäinen pysyvä galleria, joka toimii osana laajempaa ketjua. Hän kertoo, että ajatuksen takana on tukea valokuvaajia mahdollisimman pitkäjänteisesti. Finnfoton rahoittamien näyttelyiden järjestäminen on usein kallista, ja toisaalta niiden hyöty tekijälle on alhainen, jos kävijämäärät jäävät alhaisiksi.

”Uuden konseptin avulla mahdollisimman moni valokuvaaja saa näkyvyyttä töilleen samalla kun kävijät voivat päästä ihastelemaan töitä maksutta,” Säteri sanoo.

 

”Halusimme viedä kuvat sinne, missä ihmiset liikkuvat.”

– Mikko Säteri, Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja

 

Näyttelyt ovat ensin esillä Redissä kaksi kuukautta, minkä jälkeen ne siirtyvät Ideapark Lempäälässä sijaitsevaan toiseen näyttelytilaan. Osana konseptia työt kiinnitetään näyttelytilaan siten, että ne voi helposti siirtää paikasta toiseen.

 ”Konsepti on herättänyt paljon huomiota jopa ulkomaita myöten”, Säteri toteaa.

Redin gallerian kävijämäärä ylittänyt odotukset

Näyttelyt valitaan Finnfoton toimikunnalle lähetettävien hakemusten kautta. Ensimmäinen näyttely Redissä on Tanja Palmusen ja Kimmo Parhialan Abandoned Nordic, joka esittelee ympäri Eurooppaa kuvattuja autioituneita ja hylättyjä rakennuksia.

Finnfoton galleria palvelee Redin toisessa kerroksessa. kuva: Finnfoto ry

 

Säteri kertoo, että gallerioissa esitellään erilaisten valokuvaajien töitä, aina luontokuvista henkilökuviin ja tunnetuista vähemmän tunnettuihin kuvaajiin. Seuraavaksi vuorossa on luontokuvaaja Konsta Punkka, joka aloitti kuvaamiseen omasta pihapiiristään ja jolla on Instagramissa tällä hetkellä 1,3 miljoonaa seuraajaa.

Kävijöitä galleriassa on sen avaamishetkestä riittänyt. ”Ensimmäisen kuukauden kävijämäärät ovat ylittäneet kaikki odotukset”, Säteri sanoo. Kuvia on käynyt katselemassa päivittäin 150–200 henkilöä, ja määrä kasvaa.

Gallerioihin töitään esille haluavia kuvaajiakin on runsaasti. ”Meillä on jo pitkä lista loistavia tarjokkaita tuleviin näyttelyihin”, Säteri paljastaa.

 

Finnfoto Galleria sijaitsee Redin toisessa kerroksessa. Abandoned Nordic -näyttely on nähtävissä 1.4.2023 asti.