Takaisin
Oranssin kulttuurikeskus edistää nuorten tapahtumia ja toimintaa

Nuorisojärjestö Oranssi ry, joka on pyörittänyt toimintaansa Suvilahdessa vuodesta 2014, haluaa työllään tuoda yhteen ihmisiä ja tukea omaehtoista kulttuuria eri muodoissa. Oranssilla on Suvilahdessa toimintaa lähes ympäri vuoden, ja sen kahviossa järjestetään tapahtumia viikoittain.

 

Oranssi ry perustettiin alun perin 1990-luvulla kiinnittämään huomiota nuorten asunnottomuuteen ja kulttuuritilojen puuttumiseen. Nykyään järjestö toimii laajasti kulttuuri- ja kansalaistoiminnan parissa tärkeimpänä tavoitteenaan helpottaa ihmisten kohtaamisia.

Helsingin kaupunginkin rahoittama Oranssi oleskelee Suvilahden Valvomo-rakennuksessa, missä päivittäisen tekemisen lisäksi muun muassa Oranssin kahvio on auki tavallisesti kolmena päivänä viikossa. Kahviossa järjestetään erilaisia aktiviteetteja niin paikallisille kuin muualtakin tuleville.

Yhteistä tekemistä yli rajojen

Vaikka nuorisojärjestönä Oranssin kohderyhmää ovat erityisesti nuoret aikuiset, toiminnot ovat pääosin suunnattu kaikenikäisille. ”Haluamme mahdollistaa ylisukupolvisia kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä ikään katsomatta”, kertoo Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Emma Vuorio.

Vuorion mukaan Helsingissä on rajallinen määrä paikkoja, joissa voi järjestää ikärajattomia keikkoja ja joissa nuoret itse voivat toimia tapahtumajärjestäjinä. Oranssin tapahtumat vaihtelevat poikkitaiteellisista tapahtumista sirkustreeneihin, teatteriesityksiin ja konsertteihin. ”Tilat muuntautuvat monipuolisesti eri tarpeisiin, esimerkiksi työpajoihin ja seminaareihin sekä ihan vaan hengailuun”, hän kertoo.

 

”Suvilahden alue nähdään helposti läpikulkualueena, mutta täällä tapahtuu paljon.”

– Oranssi ry:n toiminnanjohtaja Emma Vuorio

 

Oranssin tiloissa järjestetään paitsi Oranssin omaa, myös muiden toimintaa. Vuorio painottaakin, että Oranssi haluaa toimia fasilitaattorina muille, esimerkiksi vapaille nuorten ryhmille ja pienemmille yhdistyksille sekä näiden palvelutarjonnalle. Järjestön toiminta vaihtelee vuosittain eri hankkeista ja rahoituksesta riippuen.

 

Oranssin tilat sijaitsevat Valvomo-rakennuksessa Suvilahdessa. © Oranssi ry

 

Suvilahti monipuolisena kotina toiminnalle

Oranssion kahvio toimii vahvasti ”maksa mitä pystyt” -periaatteella. Tarjolla on aina teetä ja kahvia, usein leivonnaisiakin. Maanantaisin kävijät voivat nauttia keitosta ja käsitöistä. Lokakuussa kahviossa on tiedossa muun muassa videomiksauksen työpaja ja open mic -ilta.

Vuorion mukaan Oranssilla käy ihmisiä eri puolilta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua. Hän toivoo, että jatkossa myös paikalliset löytävät tiensä paremmin paikalle. ”Suvilahden alue nähdään helposti läpikulkualueena, mutta täällä tapahtuu paljon”, Vuorio huomauttaa. Hän kehottaa ottamaan selvää alueen tapahtumista ja ehdottamaan Oranssillekin aktiivisesti aktiviteetteja matalalla kynnyksellä, oli kyse sitten kirpputorista tai näyttelystä.

Oranssin toiminta on epäkaupallista ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta sekä perustuu osittain vapaaehtoisten työpanokseen. ”Meille voi myös tulla kokeilemaan siipiään vapaaehtoistyössä”, Vuorio kehottaa. ”Haluamme, että mahdollisimman moni toimija pääsee järjestämään meille tapahtumiaan.”

Kahvio on toiminnassa ainakin vuoden 2022 loppuun saakka.

Lue lisää Oranssin kahviosta.