Takaisin
Kalasataman palveluyhtiöiden yhteiskerhotilan suunnittelu etenee

Kalasatamaan tulevan yhteiskerhotilarakennuksen suunnittelu etenee kevään ja loppuvuoden 2023 aikana. Valmistuessaan rakennus nousee Koksikadun ja Parrulaiturin risteykseen meren läheisyyteen.

Kalasatamaan nousee piakkoin uusi yhteiskerhotila, johon sijoitetaan yhteisöllisyyttä edistävää ja monikäyttöistä tilaa palveluyhtiöiden osakasyhtiöiden ja asukkaiden käyttöön. Uuden rakennuksen suunnittelusta vastaa AOR Arkkitehdit Oy, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa Jätkäsaaren peruskoulun vuonna 2019.

Käytännönläheisyys ja monipuolisuus ohjaavat suunnittelua

AOR Arkkitehdit Oy:ssä arkkitehtinä työskentelevä Kuutti Halinen kertoo, että yhteiskerhotilarakennuksen suunnittelussa tavoitellaan ennen kaikkea helposti lähestyttävää ja arkkitehtonisesti laadukasta lopputulosta. Keväällä 2023 kilpailutetaan arkkitehdeistä ja muista suunnittelijoista koostuva ryhmä työstämään lopputulosta.

”Tilat lisäävät osaltaan Kalasataman alueen yhteisöllisyyttä ja laajentavat jo nyt monipuolista palvelutarjontaa”, Halinen kertoo. ”Ennen kaikkea on tärkeää, että tilat soveltuvat kaikille kalasatamalaisille käyttäjäryhmille aina lapsista vanhuksiin”, hän jatkaa.

Ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan katutilaankin levittäytyvää kahvilatoimintaa sekä monitoimitilat, jotka avautuvat puiston puolelle. Toisessa kerroksessa on muunneltavaa monitoimitilaa kaupunkilaisten itsensä toteuttamiselle, esimerkiksi etätyöskentelyyn. Toisessa kerroksessa on myös asukkaille vuokrattavissa oleva saunatila sekä terassi, jolta pääsee ihailemaan näkymiä Kalasatamasta aina kantakaupunkiin asti.

Ihmisläheisyyttä keskeisellä sijainnilla

Koksikadun ja Parrulaiturin risteykseen rakennettava kerhotila sijoittuu kaupunkirakenteellisesti merkittävälle paikalle. Ympärillä on avaria kenttiä ja suuria rakennuskokonaisuuksia, kuten Hanasaaren voimalaitos ja REDI, Halinen huomauttaa. Tämä vaikuttaa paitsi rakennuksen suunnitteluun myös sen identiteettiin. ”Uusi rakennus on ympäristöön nähden mittakaavaltaan inhimillinen, joskin huomioimme sen aseman keskeisenä rantarakennuksena”, hän toteaa.

 

”On tärkeää, että tilat soveltuvat kaikille kalasatamalaisille käyttäjäryhmille aina lapsista vanhuksiin.”

– Kuutti Halinen, AOR Arkkitehdit Oy

 

Kilpailuehdotuksen Talas-nimellä, joka viittaa venesuojaan tai -katokseen, on ollut merkitys jo ehdotusta laadittaessa. ”Kuten kilpailuehdotuksen nimikin kertoo, AOR Arkkitehtien tavoitteena on ollut luoda kotoisa, helposti lähestyttävä suoja Kalasataman asukkaiden arkeen”, Halinen valottaa.

Tavoitteena on saada vuoden 2023 aikana pääosa rakennukseen liittyvistä suunnitelmista valmiiksi, jotta rakentaminen voisi alkaa vuoden 2024 aikana. Pieniä muokkauksia ehdotukseen voi vielä tulla käyttäjiltä saatujen kommenttien perusteella. Halinen odottaa innolla lopputuloksen edistämistä. ”Kerhotila on äärimmäisen kiinnostava rakennus muun muassa keskeisen sijaintinsa vuoksi”, hän toteaa.

 

Kaksikerroksiseen yhteiskerhotilaan nousee monikäyttöistä tilaa. Kuva: AOR Arkkitehdit Oy