Takaisin
Suvilahden skeittipuisto pysynyt paikallaan – Asko Salmi on kuvannut alueen kehittymistä vuodesta 2016

Asko Salmea on kiehtonut Suvilahden skeittipuiston asema Kalasataman muuttuvan kaupunkikuvassa. Hän on valokuvannut aluetta vuodesta 2016 ja tallentanut kuvissaan alueen kehittymistä pala palalta.

 

Vuonna 2016 plastiikkakirurgi Asko Salmi havahtui Suvilahden skeittipuiston ympärille ilmestyneisiin uusiin nostureihin, jotka tiesivät alueen muuttumista pysyvästi. Hän aloitti valokuvausprojektin, joka on jatkunut aina uudempiin muutoksiin saakka. Kalasatama onkin kehittynyt rytinällä, mutta skeittipuisto on esimerkiksi vetoomusten myötä vastustanut pysyvää purkupäätöstä.

Salmi on kuvannut säännöllisesti puistoa ja huomannut puiston sitkeyden. ”Oli vaikea kuvitella, että tämä talkootöillä, spontaanisti syntynyt elävä skeittikeidas voisi uhmata takaa nousevien talojen armeijaa. Näin alussa lopun”, Salmi taustoittaa valokuvausprojektiaan.

Skeittipuisto sijaitsee vilkkaan rakentamisen keskellä

Kalasatama ja Suvilahden ympäristö on muuttunut valtavasti viime vuosina aktiivisen rakentamisen myötä ja palveluiden muutettua alueelle. Skeittipuisto edustaakin pysyvyydessään vastapainoa muutokselle. Puistolle annettiin ensimmäinen purkutuomio jo vuonna 2017, ja seuraavan kerran se oli määrä purkaa vuonna 2020. Toisin kuitenkin kävi.

Salmi kuvaa suhdettaan puistoon seuraavasti: ”Itselleni puisto on ollut alati muuttuva, dynaaminen, taideteos täynnä elämää ja taidetta seinillä. Nuoria ja vanhoja skeittareita ja taiteilijoita. Täynnä väriä, kuvia ja lautojen kolinaa.” 

Salmen kuvissa vilisevät niin nuoret kuin vanhemmatkin sukupolvet. Taustalla näkyy ensin yksi, sitten useampikin torni Kalasataman kehittyvällä alueella. Taustalla näkyvä rakentaminen ei kuvien skeittareita hidasta.

 

”Itselleni puisto on ollut alati muuttuva, dynaaminen, taideteos täynnä elämää ja taidetta seinillä. Nuoria ja vanhoja skeittareita ja taiteilijoita.”

– Valokuvaaja Asko Salmi

 

Suvilahti kehittyy, puisto pysyy toistaiseksi paikallaan

Asko Salmen kuvia on esitetty hiljattain Keidas kaupungissa -näyttelyssä Galleria Contempossa syyskuun lopusta. Näyttelyssä esitellään myös kuvataiteilija Samuli Alosen veistoksia, joissa näyttelyn teeman mukaisesti luonto ja eläimet ovat myös läsnä. Asfaltti ja eläimet kuvastavat eri puolia kaupungista ja sen kehityksestä. 

 

Asko Salmen valokuvat vangitsevat Suvilahden skeittipuiston muuttuvan ympäristön. © Asko Salmi

 

Skeittipuiston kohtalo ei vieläkään ole täysin varma mutta pysyy ainakin jonkin aikaa vielä skeittareiden ja muidenkin paikallishistorian ystävien iloksi paikallaan. Rakentaminen toki jatkuu, ja puisto elää yhä voimakkaan muutoksen keskellä.

”Puisto ei ole koskaan samanlainen vaan jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa niin rampeilla kuin sen seinillä olevassa taiteessa”, Salmi toteaa lopuksi.

Keidas kaupungissa -näyttely on nähtävillä Galleria Contempossa 23. lokakuuta saakka osoitteessa Lönnrotinkatu 23.