Takaisin
Suvilahden Hukkapuistossa hyödynnetään hävikkikasveja osana PilotGreen -hanketta

 Heinäkuussa 2024 perustetussa hukkapuistossa pelastuneet kasvit saivat Suvilahdesta uuden kodin. Hankkeen tavoitteena on edistää vehreyden lisäämistä kaupungeissa.

Hävikkikasveista syntyy jatkuvasti jätettä, jota voisi hyödyntää monin eri tavoin. Muun muassa tähän pureutuu PilotGreen-hanke, jossa kehitetään uusia keinoja lisätä kasvillisuutta kaupunkiympäristöissä. Helsingissä on toteutettu osana hanketta Suvilahden Hukkapuisto, jonka kasveja hyödynnetään osana tiivistä urbaania aluetta.

Puiston toteutuksesta vastaa BlokGarden ja kokeilua koordinoi Forum Virium Helsinki. Projektisuunnittelija Santeri Kero Forum Viriumilta kertoo, että Suvilahti soveltuu Hukkapuistolle erinomaisesti sijaintinsa puolesta. “Kasvit ja rakenteet ovat täysin liikuteltavia ja sopivat Suvilahteen hyvin, sillä täällä on runsaasti tapahtumia”, hän toteaa.

 

Kasvien hyötykäyttöä ja luonnon monimuotoisuutta

Osittain Euroopan unionin rahoittamassa PilotGreen-hankkeessa halutaan kehittää uudenlaisia ratkaisuja yhdessä yritysten, kaupunkien ja kaupunkilaisten kanssa. Hukkapuiston tarkoituksena on paitsi tarjota asveille hyödyllinen uusiukäyttötarkoitus myös osoittaa, että viallisetkin kasvit voivat loistaa oikeassa ympäristössä. Kasvit on hankittu pääosin kauppojen ja taimitarhojen ylijäämävarastoista. Istuttamisen lisäksi paikalliset asukkaat huolehtivat kasvien ylläpidosta.

“Kasveja voi alueella käyttää paitsi asfalttialueiden vehreyttämiseen myös esimerkiksi festivaalien aikana”, Kero sanoo ja toteaa, että tavoitteena on pitää kasvit alueella talven yli ja selvittää miten ne talvehtivat Suomen sääolosuhteissa. 

Suvilahden Hukkapuiston istutustalkoot järjestettiin paikallisten asukkaiden kanssa 10. heinäkuuta 2024. Hankkeen puitteissa Suvilahden lisäksi myös Lahdessa on LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama Hukkapuisto.

“Hanke on herättänyt kiinnostusta myös muiden Hukkapuistojen perustamiseen Suomessa”, Kero toteaa.

 

Hukkapuistossa uudet kasvit pääsevät uusiokäyttöön. Kuva Olivia Fokeerah / Forum Virium Helsinki

 

Luontoasema-kokeilussa kokeillaan pintamaiden hyödyntämistä

 Suvilahdessa toteutetaan myös toinen pilottihanke, joka esittelee tavan yhdistää lähiluonnon ja monimuotoisuuden kaupunkiympäristössä erityisesti rakennusalueiden läheisyydessä. Luontoasema-nimisessä kokeilussa säilytetään rakennusmaiden pintamaata laatikkomaisissa rakennelmissa työmaan läheisyydessä. Tämä säilyttää alueen luontoarvot paremmin kuin täysin auki revityillä alueilla.  Lisäksi kokeilussa tutkitaan, miten maaperässä olevat siemenet lähtevät versoamaan rakenteiden läpi. Nyt rakenteen toimivuutta kokeillaan pienemmässä mittakaavassa, kolmella moduulilla. 

 

”Toivomme, että yritykset ja kaupungit innostuisivat skaalaamaan ajatusta hävikkikasvien hyödyntämisestä kaupungeissa.”

– Santeri Kero, projektisuunnittelija, Forum Virium Helsinki

 

Suvilahden pilottihankkeissa testataan konseptien toimivuutta käytännössä, jolloin niitä voi myöhemmin skaalata suuremmassa mittakaavassa. 

“Toivomme, että yritykset ja kaupungit innostuisivat kokeiluidemme perusteella toteuttamaan lisää vastaavia kokeiluita ja skaalaamaan ajatusta hävikkikasvien hyödyntämisestä kaupungeissa”, Kero sanoo.

 

Lue lisää Forum Viriumin kasvillisuushankkeista Kalasataman ja Suvilahden alueella.