Takaisin
Älyä Kalasatamaan

Kalasataman Palvelu Oy osallistuu Fiksu Kalasatama –hankkeen Nopeat Kokeilut –ohjelmaan tuomalla älykkyyttä roskavirtojen hallintaan ja tarjoamalla palautemekanismin älyroskisten, imujätejärjestelmän ja yhteispihakalusteiden hallintaa tukemaan.

Palveluyhtiön asentamien viiden roskispisteen astiat varustetaan älykkäällä anturitekniikalla, joka seuraa täyttöastetta, tyhjennyksiä ja käyttöhäiriöitä. Tieto kerätään langattomasti taustasovellukseen, joka seuraa tapahtumia, ohjaa tyhjennyksiä ja kerää tietoa roskavirroista.

Lisäksi älyroskiksiin, imujätejärjestelmän syöttöpisteisiin ja yhteispihojen kalusteisiin – valaisimiin, pihakalusteisiin, leikkikalusteisiin, piharoskiksiin – asennetaan QR/NFC-tägit, joita käyttäen alueen asukkaat voivat älypuhelimillaan tehdä vikailmoituksia ja antaa palautetta yksittäisiin kohdekalusteisiin liittyen. Kohteesta riippuen ilmoitukset välitetään huoltoyhtiölle, imujäteyhtiölle tai muulle toimijalle.

Älyroskisten osalta kokeilu käynnistyi helmikuun alussa, ja palautemekanismin osalta kokeilu aloitetaan maaliskuun alkupuolella. Alkuvaiheessa palautemekanismi otetaan käyttöön kortteleiden Stuuvari, Stevari ja Junkki yhteispihoilla, ja aloituksesta tiedotetaan yhteispihojen ilmoitustauluilla. Kokeilun edetessä ja saatujen kokemusten perusteella aluetta ja seurattavia kohteita voidaan lisätä tai vähentää.

Lisätietoa:
Jouni Lehikoinen, Kalasataman Palvelu Oy, toimitusjohtaja, [email protected]
Markku Luoto, Kalasataman Palvelu Oy, hankekoordinaattori, [email protected]
Kaisa Spilling, Forum Virium Helsinki Oy, kehityspäällikkö, [email protected]